Алкалната вода и несподелените истини за нея …

Алкалната вода е „модата“ в момента по отношение на питейната вода – изглежда, че водата от чешмата, филтрираната вода и бутилираната вода сега са извън играта. За да сте в крак с времето, трябва да пиете алкална вода, дори в ресторантите и в други обществени места.
ВИП-овете, всякакви известни и не толкова известни хора, които се хвалят със здравословния си начин на живот … пият алкална вода. Накратко, всички така наречени „правилни“ хора, я пият. Между другото, ако започнем да четем списъка с ползите, свързани с консумацията на алкална вода, ще се омагьосаме – излиза, че този конкретен тип вода предотвратява стареенето, изключително лечебна е, най-добрата е, направо чудотворна …

 

Но наистина ли е така или има нещо скрито?

Има ли всъщност нещо, което прави тази вода толкова уникална в сравнение с останалите?

Ето нашата по-различна гледна точка:

Да започнем от тук. Според тези, които я описват, алкалната вода малко прилича на панацея за всички болести. Ако някога сте чели списъка с рекламираните предимства, ще останете с впечатлението, че четете листовката на чудодейно лекарство. Нищо не липсва – тази вода лекува от сърдечно-съдови заболявания до диабет, от стомашни и бъбречни проблеми до белодробни заболявания, главоболие, умора, липса на енергия, болки в ставите и мускулите, няма болест или физическо неразположение, което да не може да бъде излекувано с помощта на алкалната вода.

Или поне това декларират тези, които продават уреди за алкализиране на водата …

Обзалагаме се, че се чудите защо алкалната вода е представена като решение за всички ваши здравословни проблеми. Причината е свързана с разпространението на дискусионната теза за така наречената алкална диета, създадена въз основа на работата на американския лекар Робърт Йънг. На практика се разпространява вярата, че преминаването на диета без кисели храни е полезно за нашето тяло. Накратко казано, според привържениците на алкалната диета, трябва да се храните предимно с храни с неутрално или максимално алкално pH (следователно равно или по-голямо от 7), като елиминирате всички кисели ястия (т.е. тези с рH по-ниско от 7).

Идеята, която стои зад това разсъждение е, че тъй като кръвта ни има леко алкално рH, следователно трябва да се храним също алкално.

Правилна ли е тази идея?  НЕ, НЕ и пак НЕ! Тъй като тялото ни работи постоянно, за да поддържа нивото на рH стабилно, в стойности около 7.35-7.45 ( т.е.може да се колебае в много тесни граници), няма значение дали се храним с алкални или кисели храни. Освен това стомашната среда е изключително кисела, което означава, че всяка приета храна, влиза в контакт с изключително мощни киселини. Всъщност, веднъж попаднала в стомаха, цялата погълната храна става кисела. И това е неизбежно, в противен случай храносмилането би било невъзможно! Не е нужно да сме гении, за да разберем, че предвид тези предпоставки приемането само на алкални храни е абсолютно безполезно. Дори нещо повече, може да доведе до дисбаланс на киселините в стомаха и така да наруши нормалното храносмилане.

И още една, не по-малко важна причина против идеята за „алкализирането“  – реално няма никакви медицински научни факти и доказателства, които да потвърждават валидността на алкалната диета.

А какво става с водата, защо тя изобщо има нещо общо с целия този „маркетингов процес на алкализиране“ ?

Отговора е много прост –  защото водата е неизменна част от нашата ежедневна диета, изключително важна и ценна, хидратирането е модерна тема и всеки от нас с голямо внимание избира, каква точно вода да пие!

Важно е да припомним, че питейната вода, включително и тази, която стига до вашия ресторант има неутрално рH. Следователно, за да отговаря на критериите на „алкалната диета“, тя трябва впоследствие да бъде алкализирана, което се постига чрез скъпи уреди, които работят така:

  • първо чешмяната вода се филтрира като се елиминират всички бактерии, микроорганизми, хлор, ръжда и всякакви други примеси
  • след това водата се йонизира чрез електролиза

Крайният резултат в действителност е алкална вода. Но какво прави тази вода за здравето? Нищо повече от всяка друга питейна вода …

Тези, които насърчават консумацията на алкална вода, твърдят, че тази вода има хидратиращи свойства, подобрява работата на бъбреците и пречиства организма. Но не прави ли същото и нормалната вода? Разбира се, че да! Благоприятните ефекти, свързани с консумацията на алкална вода, не са нищо повече от общите благоприятни ефекти на водата като цяло. Нито повече, нито по-малко. Фактът, че йоните присъстват във водата или че нейното рН е по-високо от 7, по никакъв начин не влияе на състоянието на физическото здраве на пиещия. Докато една филтърна система гарантирано подобрява качество на водата, която сервирате на масата във вашия ресторант, системата за йонизиране не носи никакви допълнителни конкретни предимства нито за вас, нито за вашите клиенти.

Това е важно да се подчертае, защото то е основният момент на дискусията – твърдението, че алкалната вода дава по-големи ползи за организма от всеки друг вид вода няма медицинска научна обосновка. Ето защо накратко може да се заключи, че алкалната вода е един чисто и просто модерен и нашумял маркетингов трик.

Маркетинг, който при определени обстоятелства също така сериозно трябва да се разглежда и от етична гледна точка! Защото, когато ни продават алкална вода, обещаваща възстановяване и избавяне от сериозни болести и неразположения (старателно изредени в немалко рекламни статии на фирми, дистрибутиращи йонизатори за производство на такава вода), очакванията ни за ефекта са силно завишени, а резултата трудно може да бъде измерен по обективен начин.

споделете този пост

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

SHAPE Water е концепция, разработена за HoReCa професионалисти, предлагаща по-ефективна и печеливша алтернатива на бутилираната вода за сервиране.

  • +359 898 63 13 10
  • София, България
  • 09:00 - 18:00

Имаш въпроси?

свържи се с нас

© 2020 Всички права запазени | Направено с любов от Techsware